FAQ Ballonvaren - Veelgestelde vragen
Waarom zie ik enkel 's ochtends en 's avonds luchtballons?
Hoe komt het dat ik geen zandzakjes zie aan luchtballons?
Hoe hoog vliegt een luchtballon?
Mag een luchtballon overal vliegen?
Hoe lang duurt een ballonvaart?
Waarvan is een luchtballon gemaakt?
Mag iedereen een luchtballon besturen?
Waarvoor dient de opening die ik soms aan de zijkant van de ballons zie?
Mag iedereen met een luchtballon meevaren?
Is het koud daarboven?
Welk weer moet het zijn om te ballonvaren?
Hoe stuur je een luchtballon?
Wanneer waren de eerste ballonvaarten?
Waarom is een luchtballon mand van riet gemaakt?
Weet men waar de ballon zal landen?
Hoe snel vliegt een luchtballon?
Waarom zie ik enkel 's ochtends en 's avonds luchtballons?
Luchtballons zijn gevoelig voor thermiek. Thermiek zijn op- en neergaande luchtbewegingen, die het voor luchtballons moeilijk tot onmogelijk maakt om stabiel te varen. Thermiek wordt veroorzaakt door de zon die het aardoppvervlak opwarmt. 's morgends en 's avonds is de invloed van de zon het kleinste, of is de invloed van de zon zelfs volledig weg, en zie je de luchtballons. Opermerking: in de winter is er geen thermiek, en zie je ook luchtballons overdag vliegen.
Hoe komt het dat ik geen zandzakjes zie aan luchtballons?
Warmeluchtballons stijgen door de opwarming van de lucht in de ballon. Dit gebeurt met een propaanbrander. Het zijn gasballons (helium ballons of waterstof ballons, de authentieke ballons) die geen branders hebben. Stijgen doe je in zo'n ballons door ballast (zand) weg te gooien. Hierdoor wordt de ballon lichter en stijg je. Bij een warmeluchtballon (dit is het type ballon dat je tegenwoordig ziet varen) kan je makkelijk met opwarming door een brander stijgen zodat zand niet meer nodig is.
Hoe hoog vliegt een luchtballon?
Dit hangt af van plaats tot plaats. De hoogste plaats om in België te varen met een luchtballon is in Zuid-West-Vlaanderen, en dat is 4500 voet. Omgerekend is dit zo'n anderhalve kilometer.
Mag een luchtballon overal vliegen?
Neen, boven bepaalde gebieden waar veel vliegtuigen vliegen is het verboden. Dicht bij Brussel / Zaventem is dit bijvoorbeeld verboden. Ook hoger dan 4500 voet (of lager op sommige plaatsen in België) mag dit niet.
Hoe lang duurt een ballonvaart?
Dit hangt van de aard van de vlucht af. Een gemiddelde passagiersballonvaart duurt minstens 1 uur. Er zijn bepaalde vaarten waar een ballon verschillende uren in de lucht kan blijven. Hiervoor dient wel veel gas meegenomen te worden (dit is extra gewicht waardoor er minder passagiers meegenomen kunnen worden).
Waarvan is een luchtballon gemaakt?
Het zeil van de ballon is gemaakt van ripstop nylon. Dit is stof waarbij een scheurtje zeker niet kan verderscheuren. De stof is licht en heel sterk. Via dikke draagbanden die op de stof gestikt zijn, en via stalen kabels wordt het zeil aan de mand bevestigd met musketons. De mand is gemaakt uit riet en leer. De gasflessen zijn gemaakt uit aluminium of inox.
Mag iedereen een luchtballon besturen?
Neen, hiervoor is een opleiding nodig. Je hebt een medische keuring nodig, je moet slagen voor 4 theorie-examens (navigatie, aerostatica, meteo en reglementering), je moet een licentie hebben om radio-communicatie uit te oefenen. Voor de praktijk moet je enkele vluchten met een instructeur maken, daarna volgen een aantal solo-vluchten. Wanneer je commercieel wil vliegen, moet je reeds 50 vluchten uitegevoerd hebben. Een hele opleiding dus!
Waarvoor dient de opening die ik soms aan de zijkant van de ballons zie?
Dit is een zogenaamde rotation vent. Deze is met een koorde verbonden naar de mand. Door hieraan te trekken open je de ballon, waardoor er lucht in een bepaalde richting wegstroomt. Die stroom zorgt ervoor dat de ballon in een bepaalde richting rondom zijn as draait. Zo kan je de ballon richten.
Mag iedereen met een luchtballon meevaren?
Meestal kunnen kinderen mee vanaf het moment dat ze over de mand kunnen kijken (anders hebben ze er niets aan), dat is de leeftijd van 8 a 10 jaar. Verder is het enkel de lichamelijke toestand die een rol speelt. Zwangere vrouwen mogen bijvoorbeeld niet mee.
Eigenlijk is het boven niet veel kouder dan aan de grond, hooguit enkele graden. Bovendien zit je onder de warmte van de brander, die ook warmte aan de passagiers geven. Speciale warme kledij is dus niet noodzakelijk.
Welk weer moet het zijn om te ballonvaren?
Het weer is de belangrijkste factor van een ballonvaart. Eerst en vooral moet de zichtbaarheid voldoende groot zijn. Het mag niet te hard waaien, en er mag geen onweer in de buurt zitten. Onweer is uiterst gevaarlijk voor luchtballons.
Eigenlijk valt die niet te sturen. Je vaart mee met de wind! Dit vereist wel dat je voor het vertrek goed de meteo controleert zodat je niet boven moeilijke gebieden komt (bvb een luchthaven, een grote stad waar je niet over kan).
Wanneer waren de eerste ballonvaarten?
De gebroeders Montgolfier zijn de pioneers van de ballonvaart. Joseph en Jacques Montgolfier waren de zonen van een grote rijke papierfabrikant uit Frankrijk.
In 1783 deden ze hun eerste onbemande vlucht, voor een groot publiek.
Ze kwamen op het idee om een luchtballon te bouwen, na het zien van een hemd dat boven vuur hing en ook fladderde.
In die tijd dacht men dat het de rook was die een ballon deed stijgen. Uiteraard is dit niet door de rook, maar door de warmte. Als zonen van een papierfabricant maakten ze hun ballon die voor grote delen uit papier bestond. De ballon vloog gedurende een tiental minuten een afstand van ongeveer 2km. De maximum hoogte zou zo'n 2000 meter geweest zijn.
Daarna volgden er enkele vluchten met dieren aan boord (een schaap, een haan en een eend).
Even later, ook in 1783 deden ze de eerste bemande vlucht. De inzittende was Pilâtre de Rozier, hij was dus de eerste passagier van een ballon!
De wetenschap toonde een enorme interesse voor de ballonvaart en Pilâtre de Rozier herhaalde de vaarten, al dan niet met extra passagiers.
In 1785 vloog Jean-Pierre Blanchard als eerste met een ballon het kanaal over.
Waarom is een luchtballon mand uit riet gemaakt?
Het riet wordt tot een mand gevlochten. Een rieten mand heeft een beschermende eigenschap bij de landing: riet buigt namelijk, en dit vangt de schok van de landing op. Aan de binnenkant van de mand zijn lussen, waaraan de passagiers zich kunnen vasthouden bij de landing.
Weet men waar de ballon zal landen?
Neen, dit weet men niet! Een ballon wordt meegevoerd door de wind. Bij het vertrek weet de ballonvaarder nooit exact waar hij zal landen. Men kan door de windrichtingen te bestuderen wel in grootte-orde voorspellen waar de ballon terecht zal komen.
Hoe snel vliegt een luchtballon?
Een luchtballon vliegt met de wind mee, dus de snelheid is in principe dezelfde dan de windsnelheid. Bij teveel wind varen we niet uit, en gemiddeld is de snelheid aan de grond zo'n 5 a 15 km per uur. Wanneer we hoger vliegen met de luchtballon kunnen we in snellere windlagen terecht komen, en hebben we soms snelheden van 40 kilometer per uur.