ons YouTube kanaal ons YouTube kanaal

 NL
 FR
 EN

KORT  NIEUWS

De weer en vooral de windgoden waren de ballonhappening voor het derde jaar op rij niet gunstig gezind. De ballonhappening 2017 kon niet doorgaan wegens stormachtige wind.
Jammer, maar helaas, en niets aan te doen. Wat sommigen ook denken en voorspellen, de natuurelementen zullen we nooit in de hand hebben en moeten we respecteren.

Lees meer nieuwsberichten.

HOOFDSPONSORS

METEO

FACEBOOK

Informatie over Modelballons

Een modelballon is een echt vliegende telegeleide luchtballon. Eigenlijk kan je een modelballon het beste vergelijken met een telegeleid vliegtuigje. Een modelballon is ook een replica van een echte luchtballon die echt kan vliegen.

Een modelballon bestaat net zoals een grote luchtballon uit een zeil (gemaakt uit ripstop nylon, dezelfde stof dan de grote ballons), uit een rieten mand, een of meerdere branders, en uit gasflessen met propaan.

modelballon

Kan ik een modelballon zelf maken?

Jazeker. Je hoeft hiervoor zelfs niet extreem handig te zijn. Je stikt hiervoor grote stukken stof aan elkaar. Aangezien het grote stukken stof zijn, heb je zelfs weinig precisie nodig om te stikken. De stof kan je gebruiken van oude, afgeschreven luchtballons (dit zijn luchtballons die niet meer mogen vliegen voor passagiers, maar deze stof is nog perfect te gebruiken om een modelballon van te maken). Het nadeel van zo'n stof is dat deze iets moeilijker is om mee te werken, en dat ze er al gebruikt uitziet. Wil je echt nieuwe stof, dan kost dit wel behoorlijk wat geld. Deze kan aangekocht worden bij leveranciers van passagiersballons. Een bouwplan van een modelballon kan je vinden op het internet.

Wat kost een modelballon?

De kostprijs varieert sterk. Sommigen met zelfbouw spenderen slechts enkele honderden euro's. Nieuw en van een fabrikant kost een mand zo'n 2000 euro, en de prijs van het zeil ligt ook rond die prijs. Een tweedehands modelballon is vrij zeldzaam te vinden. Eventueel heb je een vriend of familielid die je modelballon wil sponsoren. Je kan eenvoudig een spandoek maken die je op de ballon bevestigt. Op de evenementen heb je steeds veel kijklustigen, dus is reclame zeker doeltreffend!

mini luchtballon

Hoeveel modelballons zijn er in België?

In België zijn modelballons nog vrij zeldzaam. Door het goede werk van de pioniers in België is deze hobby meer en meer opgekomen, vooral in de milieus van passagiers ballonvaarders. De laatste jaren stijgt de interesse hierin, ook omdat de onderdelen makkelijk aangekocht kunnen worden (vooral) in Duitsland.

Hoe vul je een modelballon met koude lucht?

Hiervoor kan je een ventilator gebruiken. Je kan dit doen met een ventilator van een grote luchtballon, maar ook zijn er mini-ventilators speciaal voor modelballons op de markt. Deze kosten een 400-tal euro. Goedkoper kan je dit zelf bouwen met een autobatterij en een auto-ventilator. Je kan ook een bladblazer gebruiken, maar dit is niet perfect aangezien de windstraal niet breed is.

Bij welke condities kan je met een miniatuur luchtballon vliegen?

  • Het moet droog weer zijn.
  • Er mag niet te veel wind zijn (maximum 2-3 beaufort).
  • De ondergrond mag ook niet nat zijn; nat is niet goed voor de stof van de ballon.
  • Het terrein moet minimum 8m op 8m zijn, voor een demonstratie. Om echt vrij te vliegen moet het terrein groter zijn.
  • Je moet uiteraard toestemming van de eigenaar hebben van het terrein waar je wil vliegen.