ons YouTube kanaal ons YouTube kanaal

 NL
 FR
 EN

KORT NIEUWS

De weer en vooral de windgoden waren de ballonhappening voor het derde jaar op rij niet gunstig gezind. De ballonhappening 2017 kon niet doorgaan wegens stormachtige wind.
Jammer, maar helaas, en niets aan te doen. Wat sommigen ook denken en voorspellen, de natuurelementen zullen we nooit in de hand hebben en moeten we respecteren.

Lees meer nieuwsberichten.

HOOFDSPONSORS

METEO

FACEBOOK

Nieuws- en persberichten

Deze pagina wordt geregeld bijgevuld met pers- en nieuwsberichten. Wenst u het laatste nieuws over deze luchtballon meeting te weten, kom dan geregeld terug naar deze pagina, of schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ballonhappening Waregem 2017 AFGELAST!

De voorspelling voor de ballonvaart voor de volgende dagen zijn compleet ongunstig.
Er zal zowel vrijdagavond, als zaterdagavond een veel te sterke westenwind staan om op te stijgen of te varen met warmeluchtballons.

We hebben alweer géén geluk met het weer, maar “that’s life”, niets aan te doen. Weer -en wind hebben we helaas niet in de hand.

Om verdere kosten te vermijden is wel besloten om het gedeelte “ballonhappening” in het evenement www.preconge.be te schrappen. Er zullen dus géén ballons aanwezig zijn aan het jeugdcentrum, noch vrijdagavond 23/6, noch zaterdagavond 24/6/17.

DE BALLONHAPPENING GAAT DUS NIET DOOR!

Alle andere evenementen van Precongé in het bruisende Waregem gaan wel door! Allen naar Waregem dus voor: Lions Boulevard, Waregem Kinderstad, Home Made Markt, City Mountainbike, enz. in het centrum van Waregem, langs de stadionvijvers.

Ballonhappening Waregem 2017 - persbericht

"Opwarmingsdag"" vrijdagavond 23/6: een 20-tal warmeluchtballonnen in allerlei vormen en afmetingen zullen bij gunstig weer vanaf 19 u opstijgen vanaf de terreinen aan het Jeugdcentrum en langs de stadionvijvers.

Ballonhappening en Waregem kinderstad: zaterdagavond 24/6 vanaf 14 u. Eerst demonstraties met telegeleide ballonnen en helikopters en vliegtuigjes op het grasveld van het jeugdcentrum en vanaf 19 u opstijgen in verschillende golven van een 25-tal ballonnen waaronder enkele zéér speciale zoals de MINION SPECIAL SHAPE die voor de eerste maal te zien is in België ter lancering van het derde vervolg op de succesvolle MINION films van Universal Pictures. Stuart the Minion (zie www.spotstuart.com) zal u zeker kunnen bekoren. Er worden ook nieuwe ballons gedoopt en talrijke passagiers gaan het luchtruim in te Waregem.

Het jeugdcentrum heeft het voordeel dat de toeschouwers vlakbij de ballonnen staan en alles dus van heel nabij kunnen volgen. Gezien het opstijgen in “golven” dient te gebeuren zal het ook meer dan een uur duren voor alle ballonnen zijn opgestegen. Iets om van op de eerste rij mee te maken!

En er kan ook meegevaren worden met een heteluchtballon: contacteer Gino Ciers op 051-31.23.25 en vlieg mee tussen een pak andere ballonnen!

De eerste editie van dit ballonfestijn was op 25/4/1999 en dit is dus al de 19de editie op rij! Telkenmale georganiseerd door ballonteam Gino Ciers uit Hulste www.warmeluchtballon.be dus volgend jaar, in 2018 is het de 20ste editie! En voor de doemdenkers… iedereen weet inmiddels dat ballonvaren enkel kan bij gunstig, rustig weer met weinig wind en zonder regen of onweders in de buurt. Het is dus ieder jaar opnieuw kwestie van geluk hebben. De meteo en de natuurelementen kunnen we dan ook niet beheersen en er zijn strenge veiligheids regels opgelegd door het FOD Luchtvaart. Ballonvaart is luchtvaart: veiligheid voor alles!

We hopen dan ook dat we dit jaar geluk hebben want het is van 27/4/2014 geleden dat we konden opstijgen. In 2015 en 2016 lukte het helaas niet, dus duimen maar!

Voor de notulen: van de 18 voorbije edities sinds 1999 is er 11 keer gevaren en helaas 7 keer niet... het is dus kwestie van de weergoden mee te hebben!

minion hot air balloon Waregem meeting

Minion Special Shape komt naar Waregem

We kregen deze week heel goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk:
de Engelse MINION special shape luchtballon zal aanwezig zijn tijdens de ballonhappening.
Een minion is een geel wezentje dat uit de Amerikaanse 3D-animatiefilm komt.
We zijn zelf heel nieuwsgierig om deze prachtige luchtballon te zien!

minion hot air balloon
Photo credits: Bennie Bos

PreCongé | stadscentrum WAREGEM van donderdag 22 tot zondag 25 juni feest te Waregem : Pré-congé

Van donderdag 23 tot zondag 25 juni pakt STAD WAREGEM uit met de straffe combinatie van de Ballonhappening, Kinderstad, Home Made Markt, Lions Boulevard en City Mountainbike Challenge en nog veel meer….

Gezien deze website specifiek over de ballonhappening gaat, deze vindt plaats op vrijdagavond 23 juni (15-20 ballons) en zaterdagavond 24 juni (25 warmeluchtballonnen in alle vormen en kleuren) tussen 18 – 22 uur.

Ziehier het voorlopige programma van préCongé : www.preconge.be

Mini ballonhappening | vrijdag 23 juni | 18.00u
Reeds enkele ballonnen zullen bij gunstig weer op vrijdagavond 23 juni het luchtruim ingaan. Place to be: het jeugdcentrum en de stadiumvijvers.

Ballonhappening | zaterdag 24 juni | 18.00u.
Het gonst aan het Jeugdcentrum van de bedrijvigheid. Het is de uitvalsbasis voor tientallen kleurrijke luchtballonnen die zich klaarmaken om het luchtruim te kiezen. En er zijn dit jaar verschillende ballonnen in een speciale vorm waaronder voor het eerst op het vasteland de Minion special shape balloon uit Engeland. Er zijn ook demonstraties van telegeleide helikopters en vliegtuigjes.

Taptoe 50 jaar affiliatiefeesten | donderdag 22 juni | 19.30u.
Een muzikale avond op de Zuidboulevard. Het Waregems Harmonieorkest treedt er samen op met de Geniale Jongens en de Koninklijke Fanfare Hoger Op.
De school Zonneburcht verrast de militairen met een bijzonder optreden.
Verder zijn er muzikale hoogstandjes van de Showband Calypso, de Ypres Surrey Pipes en Drums (doedelzakken), de Koninklijke Muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen en de Koninklijke Militaire Muziekkapel van de Luchtmacht.

Lions Boulevard | 23,24 en 25 juni
Dit unieke belevingsfestival is een mix tussen Montmartre in Parijs en La Rambla in Barcelona.
Een twintigtal foodtrucks presenteren de meest uiteenlopende gerechtjes en dit gecombineerd met heel wat randactiviteiten en streekbieren.
Alles vindt plaats binnen het unieke kader van de stadionvijvers in Waregem waarbij we de site uitlichten en iedereen onderdompelen in een unieke setting.
Daarenboven gaat de opbrengst van dit festival integraal naar goede doelen in de regio die door Lions Club Waregem gesteund worden.

Kinderstad | zaterdag 24 juni | 14.00u. tot 18.00u.
Op Kinderstad vind je spectaculaire springkastelen, een avontuurlijk hindernissenparcours, een kleurrijk ballendorp met trampolines, een voetbalarena met sumopakken, levende tafelvoetbal, een razende rodeostier, glinsterende glittertattoos...
Er zijn energieke dansdemonstraties en clown Stef zorgt voor een swingende kinderdisco.

Home Made Markt | zaterdag 24 juni | 14.00u. tot 18.00u. | rode/blauwe zaal CC De Schakel
Het bruist in Waregem van creatieve ideeën en zo hebben we het graag. Meer nog, op zaterdag 24 juni helpen we al deze creatievelingen graag een handje met een zesde editie van de Home Made Markt, een gezellige markt met producten die thuis gemaakt zijn, uniek, met de hand,...

City Mountainbike | zaterdag 24 juni en zondag 25 juni
Dit jaar verwelkomen we de UCI MTB Eliminator Wereldbeker. De nieuwe wereldbeker wordt mee mogelijk gemaakt door de Waregemse organisatie City Mountainbike en telt in totaal acht wedstrijden, waarvan er ééntje plaats vindt aan de stadionvijvers. Ook bedrijven en lokale renners mogen hun kans wagen op een circuit vol leuke hindernissen! Binnenkort zal je dus niet alleen jouw favoriete renners maar ook collega’s en vrienden zien strijden voor de titel. Wil je ook deelnemen? Neem zeker een kijkje op www.citymountainbike.com.

Nabespreking ballonhappening editie 2016

Helaas zijn de warmeluchtballonnen niet kunnen opstijgen dit jaar te Waregem op de ballonhappening 2016.
Het vele werk, de grondige voorbereiding, toelatingsaanvragen, de vele vergaderingen, enz. hebben helaas niets opgeleverd. Enkel frustratie. Alle weermodellen donderdag/ vrijdag waren gematigd positief voor zaterdagavond, maar helaas sloeg alles om zaterdagmiddag, de verwachte afkoeling kwam er niet, waardoor door de koude bovenluchten de gevaarlijke onstabiliteit toenam i.p.v. afnam. Gelukkig bleven de terreinen van Waregem ballonhappening, kinderstad en Lions Boulevard net buiten de buienlijn die in de vooravond passeerde en bleef het daar zo goed als droog. Maar werkelijk overal rond Waregem waren er hevige plensbuien, met wateroverlast en levensgevaarlijke windstoten. Kruishoutem, de Vlaamse Ardennen, Oostrozebeke, Deerlijk, Oudenaarde, kortom bijna geen enkele streek in de directe omgeving bleef droog. Als je daar met een ballon in terecht komt zijn de gevolgen niet te overzien. Ook de gebieden waar we naartoe zouden vliegen waren niet gespaard gebleven en een landing in zompige weides was onvermijdelijk. Om over de recuperatie van het materiaal maar te zwijgen, respect voor iedereen: de terreinen van de landbouwers waar we mogen landen, respect voor onze ballons die drijfnat en vuil zouden worden, en vooral respect voor onze passagiers die in gevaarlijke omstandigheden de lucht zouden ingaan, zonder dat ze het beseften.
Bovendien waren de limieten die het bestuur der luchtvaart ons oplegt om te mogen opstijgen overschreden, Rijsel had 12 kn. wind om 19:30 u, Kortrijk 8 met pieken tot 15 kn, aan de grond.
Achteraf gezien was onze beslissing de enige juiste, want tot zonsondergang bleef het hard waaien met windstoten en bleef de onstabiliteit. Zelfs een nightglow met de ballon bleek onmogelijk.
Het was de enige juiste beslissing, anders waren er bijna zeker ongelukken gebeurd en u weet het: bij ons geldt er maar een regel: VEILIGHEID BOVEN ALLES! Spijtig maar helaas.

modelballons ballonhappening waregem 2016
nightglow 2016 waregem


Publiciteitsronde

De straatborden zijn geplaatst, de affiches en flyers verdeeld, de weergoden zijn verwittigd dat ze moeten zorgen voor gunstig weer...
Dus wij zijn er klaar voor: op zaterdag 25/6 vanaf 16 u : Waregem kinderstad/ ballonhappening aan het jeugdcentrum en de stadionvijvers van Waregem.
U komt toch ook? affiche ballonhappening waregem 2016


Artikel Het Laatste Nieuws regio Waregem

Mid april verscheen er al een artikel over de ballonhappening editie 2016 in Het Laatste Nieuws, regio Waregem. ballonhappening waregem 2016


Artikel Krant van West-Vlaanderen

Begin april verscheen er al een artikel over de ballonhappening editie 2016 in de Krant van West-Vlaanderen. ballonhappening 2016


Artikel Het Nieuwsblad regio Waregem

Begin april verscheen er al een artikel over de ballonhappening editie 2016 in het Nieuwsblad editie Waregem. waregem 2016


Land- en tuinbouw

Charmant aan een ballonvaart is dat je meegaat met de wind, en dus nooit exact kan voorspellen waar je zult landen. Elke vaart berust dus op toeval.

Dit wil wel zeggen dat een luchtballon meestal landt op een terrein van iemand anders. Uiteraard wordt er in elk geval vermeden om schade toe te brengen aan de landingsterreinen. Ideaal is bijvoorbeeld een afgemaaid grasveld, bouwgrond,...

Bedankt aan alle land- en tuinbouwers! Zonder hun zouden wij onze mooie vluchten nooit kunnen uitvoeren!

Unieke "friendship balloon" komt naar Waregem

friendship balloon Ultra Magic

Op ballonhappening editie 2014 was de unieke Friendship Balloon te gast in Waregem.
De friendship balloon is een project van de Spaanse ballonfabrikant Ultra Magic en is bedoeld om vriendschap en vertrouwen te promoten tussen mensen over heel de wereld.

Dit project wil een meer menselijke samenleving, in vergelijking met de eerder egoïstische en competitieve samenleving die we nu hebben. Vriendschap zou opnieuw een basiselement voor relaties tussen mensen moeten worden.

De friendship luchtballon reist de wereld af, en verschillende piloten zullen er elk slechts 1 keer mee varen. Het is een "handover balloon": de piloten vliegen ermee, loggen hun vlucht en overhandigen hem dan aan de volgende piloot. Deze info verschijnt ook op de website van het project.

Met dit project wordt bovendien geprobeerd om een nieuw Guinnes wereldrecord te vestigen, om een ballon te hebben waarmee zoveel mogelijk verschillende piloten gevlogen hebben.

Meer info kan je vinden op de website van dit project: Friendship Balloon

Nieuwe (model) warme luchtballon van Stad Waregem

modelballon stad WaregemOns crewlid François Vercruysse maakte, samen met zijn ma in een
recordtempo deze nieuwe modelballon… toch is het nog altijd een geduldwerkje…uren patronen
snijden en dan uren aan een stuk alles samen naaien, de reclame erop, kabels en bevestigingen
eraan, enz. enz. Het resultaat mag echter gezien worden!

Deze miniatuur ballon is een exacte kopie van een echte warmeluchtballon en wordt bediend door middel van een afstandsbesturing.

luchtballon in luchtballonBurgemeester Kurt Vanryckegem
en schepen Jo Neirynck waren in elk geval ‘in de wolken’ met
hun eigen stadsballon. Deze modelballon werd op de
ballonhappening 2012 in stijl door de Burgemeester gedoopt.Op ballonhappening 2013 is deze modelballon uiteraard ook te zien.

U KOMT TOCH OOK?

In memoriam - Jacky Vermeire

jacky vermeireOp de ballonhappening 2010 te Waregem, die hij al jaren organiseert, tekende Gino Ciers het rouwregister van zijn goede vriend en collega ballonvaarder Jacky Vermeire die op 22/04/11 tragisch om het leven kwam bij een dramatisch ballonongeval nabij Oostende. Jacky werd blijkbaar verrast door een plots opkomend warmteonweer en bij de noodlanding liep het helemaal mis.

Voor het eerst in de Belgische ballonvaartgeschiedenis is er een dode gevallen. We leven mee met de familie van het slachtoffer. De Belgische ballonwereld is in diepe rouw. Jacky was een gedreven ballonvaarder, die ondanks zijn leeftijd (69)nog alle dagen in de lucht hing, meestal in de buurt van Brugge. Hij was ook een joviale en goedlachse figuur en een icoon in de ballonwereld. Bovendien was hij al 13 jaar vluchtdirecteur of veiligheidswaarnemer op de ballonhappening te Waregem. Jacky, we zullen hem nooit vergeten en zijn hem dankbaar voor de vele inzet voor de ballonhappening.


A balloonist never dies, he only flies higher!

kinno special shape

De meeting door de jaren heen

Onlangs kregen we enkele unieke foto's van ballonvaarder Eddy Degryze. Deze foto's tonen de ballonhappening door de jaren heen.

Zo mochten we ooit special shape luchtballons bewonderen zoals: Kinno, Marcel Kiekeboe, een Windmolen, een pot saus, een flesje Orangina, een omgekeerde luchtballon,...

Meer foto's zijn te bewonderen op de Historiek pagina