ons YouTube kanaal ons YouTube kanaal

 NL
 FR
 EN

KORT  NIEUWS

De weer en vooral de windgoden waren de ballonhappening voor het derde jaar op rij niet gunstig gezind. De ballonhappening 2017 kon niet doorgaan wegens stormachtige wind.
Jammer, maar helaas, en niets aan te doen. Wat sommigen ook denken en voorspellen, de natuurelementen zullen we nooit in de hand hebben en moeten we respecteren.

Lees meer nieuwsberichten.

HOOFDSPONSORS

METEO

FACEBOOK

Modelstadsballon Waregem | gemaakt door Jean-Francois Vercruysse


stadsballonModelballon

Al enkele jaren duiken er, mede onder invloed van de ballonhappening, steeds meer MODELBALLONNEN op. Deze zijn radiobestuurd via een zender en ontvanger en werken in feite precies zoals een grote warmeluchtballon. Het zijn dus bijna exacte kopies van de reuzengrote ballons maar dan in het klein.
Meestal worden deze miniballonnen gemaakt uit de zelfde stof als hun grote broers. Op het internet zijn patronen enz. te downloaden en deze ballonnen worden dan door enthousiastelingen geknipt en in elkaar gestoken. De mini mand en gasflesjes + brander worden aangekocht bij een leverancier in Duitsland die zich hierop heeft toegelegd.

Gegevens

De miniatuur stadsballon van Waregem heeft een inhoud van 90m3 en is ongeveer 7,5 m hoog. Ongeveer 120m2 ballonstof, 7000 m garen en 50-tal uren geduldig stikwerk waren nodig om hem te maken.
De ballon werd gemaakt door François Vercruysse, die al een andere modelballon had en nu het lumineuze idee had opgevat om een mini WAREGEM ballon te maken. De organisator van de ballonhappening, ballonteam Gino Ciers, waar François al vele jaren deel van uitmaakt, zorgde voor de ballonstof en François, zijn vrouw en zoontje Seppe sneden alle panelen, die geduldig in elkaar gestikt werden door zijn ma. Daarna werd de ballon helemaal afgewerkt door François.

Technische gegevens:

  • 90 m3 groot, ongeveer 120 m2 ballonstof (een echte ballon heeft een inhoud tussen de 2600 en 6000m3);
  • onderaan is een boord brandvrije nomex
  • heeft 24 banen en iedere baan bestaat uit 18 stukjes stof van 41 cm hoogte (432 totaal) in het midden zijn deze paneeltjes 73 cm breed bovenaan de top 22 cm en onderaan 26 cm
  • totale hoogte van de ballon is ongeveer 7,5meter.
  • de parachute (dak van de ballon) heeft een doorsnede van 137 cm
  • het logo van STAD WAREGEM werd uitgeknipt in ballonstof en werd vervolgens op de middelste panelen genaaid alvorens de ballon in elkaar te steken
  • Onderstel (mand, gasflesjes, zender, brander) werd gemaakt door de Duitse firma Heinzel.

Foto's

Hieronder enkele leuke sfeerfoto's van de mini stadsballon van Stad Waregem.

 

Werking

Eerst wordt de ballon opgeblazen met koude lucht dmv een ventilator. Daarna wordt de ingeblazen lucht opwarmd met de radiobestuurde branders. Doordat warme lucht stijgt, komt de ballon recht en kan hij door te branden, of te stoppen met branden, stijgen of dalen… net echt. Alleen staat de “piloot” hier op de grond en bedient hij de ballon met een zender. Deze ballon heeft een inhoud van 90m3 warme luchtnen kan dus ongeveer 22-23 kg ‘liften’, incl. zijn eigen gewicht.

Extra informatie over modelballons vind je op onze aparte pagina: info modelballons.
Theorie over grote luchtballons kan je hier vinden: theorie luchtballons.

Contacteer de maker

Meer info bij Jean-Francois Vercruysse op het nummer 0477 63 22 57.

Francois heeft ook een miniatuur luchtballon in de vorm van een kangoeroe (zie foto hiernaast).

Pers

Hieronder enkele artikels uit de Krant van West-Vlaanderen.

Waregem ModelballonFrancois Vercruysse

stadsballon stad Waregem, West-Vlaanderen

Klik op bovenstaand artikel om het vergroot te zien.